2020 metai

2020-ieji pateikė daug naujų, netikėtų patirčių, sustiprino mus visus, atvėrė didesnes galimybes dirbti internetinėje erdvėje ir jautriau pajusti šalia esančius žmones.
Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centras apkabina virtualiai ir prisimena visus, su kuriais šiais metais kūrėme, dirbome, bendravome, mokėmės ir tobulėjome kartu!

.
..

Cirko studijos „Šypsena” kalėdinis sveikinimas

Greiti, stovintys ant galvos, lankstūs kaip nendrės, bet kartu ir tvirti Violetos ir Vlado cirko studijos „Šypsena” mokiniai. Jie nuotoliniu būdu siunčia džiaugsmingus linkėjimus.
– Būkime sveiki, stiprūs ir dažniau šypsokimės, – sako cirko studijos mokytojai ir mokiniai.

Dėkojame Gintarui Žilinskui už taiklų kamuoliuko skrydį į tiek daug skirtingų namų, kuriuose kvepia eglutės ir iškepti pyragai. Virtualus cirko studijos sveikinimas
..

..
„XV Dainuokime ir muzikuokime drauge” virtualioje erdvėje

Pasitikdami gražiausias metų šventes, Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centras, Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla, Vilniaus Algirdo muzikos mokykla, Vilniaus Karoliniškių muzikos mokykla, Varėnos J. Čiurlionytės menų mokykla, Vievio meno mokykla kartu įgyvendino tarpmokyklinį tęstinį bendravimo ir bendradarbiavimo projektą „XV Dainuokime ir muzikuokime drauge”.
Šiemet pasaulinės pandemijos fone projekto koncertas perkeltas į virtualią erdvę. Prieš 15 metų, muzikuodami ir dainuodami drauge supratome, jog tai puikus būdas bendrauti, kurti, dalintis ir tobulėti. Muzika tapo mus jungiančiu saitu. Šis trapus ryšys stiprina mūsų bendrystę ir padeda tęsti kelionę po įstabų muzikos pasaulį.
Sukurtame filme matysite „Dainuokime ir muzikuokime drauge” retrospektyvą

https://drive.google.com/file/d/1Jano-Qu4OeMg_2MtNY5k8QcGAVXV2f5k/view?ts=5fdddaac


Konkursas „Kalėdinis atvirukas”
Dailės mokytojų asociacijos organizuotame Tarptautiniame vaikų ir jaunimo meninės kūrybos darbų konkurse „Kalėdinis atvirukas” dalyvavo 14 Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro mokinių. Jie sukūrė nedideles miniatiūras, kuriose žiemos vaizdai, paslaptingi veikėjai ir artėjančių švenčių nuotaika.
Paroda pateikta socialinėje paskyroje
Sveikiname dalyvius ir jų mokytojas!
..
Diplomai piešinių konkurse
Spalio mėnesį Kazachstane vyko nuotolinis piešinių konkursas ,,Neduokite jiems išnykti”, kuris buvo skirtas pasaulinei gyvūnijos dienai.
Elektroniniu paštu gavome žinią, kad konkurso diplomai skirti Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro mokiniams: Evelinai Andrijevskajai, Melanijai Kalinovskajai, Larionui Mackanecui, Jaroslav Shapovalov, Aleksandr Sudibor.
Sveikiname mokinius ir jų mokytoją Svetlaną Baglikovą! Pasaulinė gyvūnijos diena minima skatinant atidžiau žvelgti į gyvūnijos apsaugą, teises ir jų priežiūrą.
..
.

..
Paroda „Gamtoje ir namuose”
Spalio viduryje Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centre eksponuota dailės klasės mokinių paroda „Gamtoje ir namuose”.
Ją sudaro 23 autorių piešiniai, kuriuos mokiniai sukūrė pavasarinio karantino ir birželio mėnesį vykusio plenero metu. Kai mokiniai fotografavosi prie savo kūrinių, papasakojo daug įdomių istorijų apie lapes, paukščius, augalus ir kopas.
Daugiau akimirkų iš parodos socialinėje paskyroje.
.

Dailės konkurso „Lidice 2020“ laureatės
Spalio 22 d. Čekijos Respublikos ambasada Vilniuje pakvietė tarptautinio vaikų dailės konkurso ,,Lidice 2020“ laureatus į iškilmingą renginį. Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro fotografijos mokinėms Glorijai Targonskai (medalis), Akvilei Šumskytei ir Indrei Balsevičiūtei (diplomai) buvo įteikti apdovanojimai. Konkurse dalyvavo 22 216 darbų iš 78 pasaulio šalių. Lietuvių autoriai gavo 24 apdovanojimus: 5 medalius ir 18 diplomų.

Ambasadoriaus pavaduotojas Tomaš Vostry pasveikino laureatus, jų tėvelius bei mokytojus, padėkojo už dalyvavimą tarptautiniame konkurse ir palinkėjo sėkmės jauniesiems autoriams.

 

   

   

Edukacijos vitražo studijoje
„Ar gali stiklinis indas pakeisti formą nesuduždamas?” „Taip, gali!” – atsakytų dailės klasės mokiniai, kurie kartu su mokytoja Kristina Daniūnaite dalyvavo edukacijose.

Vitražistė Eglė Rakauskaitė ir vitražo meistras Česlovas Šimonis parodė kaip pasikeičia stiklas, veikiamas labai aukštos temperatūros, kaip iš mažų stiklo gabalėlių ir švino juostelių montuojami vitražai.

 

 

 

„Žemės menas: mandala”
Vilniaus miesto technologijų mokytojų metodinė taryba pakvietė sukurti žemės meno objektus – mandalas iš gamtos elementų. Virtualioje parodoje dalyvavo 5–12 kl. mokiniai, technologijų ir dailės mokytojai.
Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro auklėtiniai Edvin Aviženis, Tija Lozoraitytė, Maksim Butar, Milita Nechvedovičiūtė, Gvineta Zavišaitė ir Urtė Miknevičiūtė savarankiškai sukūrė mandalas bei jas įamžino. Dalyvavo ir jauniausias mokinukas Daniel Aviženis. Kiekvienas savaip sudėliojo augalinius motyvus, maloniai nustebindamas dailės ir fotografijos mokytojas G. A. Škikūnaitę ir A. Griškonytę-Kavaliauskienę.
..



Baigiamųjų pažymėjimų įteikimo šventė
Gausus būrys mokinių ir jų tėvelių atvyko į pažymėjimų įteikimo renginį birželio 18 d. Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centre.
Direktorė J. Sereičikienė pasveikino pradinės ir pagrindinės dailės, fotografijos, gitaros, fortepijono, netradicinio meno / cirko ir etninės veiklos mokinius, kurie karantino metu nuotoliniu būdu tęsė ugdymą ir šiomis nestandartinėmis sąlygomis pasiekė puikių rezultatų!
Dėkojame mokiniams ir jų mokytojams S. Baglikovai, K. Daniūnaitei, G. A. Škikūnaitei, A. Griškonytei-Kavaliauskienei, A. Liutvinskij, D. Lapienienei, V. Šeršnevienei, V. Šeršniovui ir A. Gurauskaitei.
Džiaugiamės ir esame dėkingi mokinių tėveliams, kurie buvo kantrūs ir palaikė vaikus meninio tobulėjimo kelyje.

 

 

 

 

5-oji Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro laida.

Pradinės ir pagrindinės dailės, fotografijos, gitaros, fortepijono, netradicinio meno / cirko ir etninės veiklos mokiniai karantino metu (nuo kovo iki gegužės mėn.) nuotoliniu būdu tęsė ugdymą ir pasiekė puikių rezultatų!

Pristatome šiai progai sukurtą vaizdinę medžiagą.

Apdovanojimai už fotografijas
Čekijoje, Lidice mieste 48 kartą organizuotame vaikų piešinių, fotografijos, vaizdo filmų konkurse fotografijos mokinei Glorijai Targonskai skirtas medalis, Akvilei Šumskytei ir Indrei Balsevičiūtei – garbės raštai. Sveikiname mokines ir jų mokytoją A. Griškonytę-Kavaliauskienę!
Šių metų konkurso tema – „Peizažas”. Lietuviško pajūrio vaizdai, kuriuos užfiksavo fotografijos mokinės, buvo pastebėti ir įvertinti garbingos komisijos.

Konkurse dalyvavo vaikai iš 144 pasaulio šalių, iš Lietuvos atrinktos 7 meno ugdymo įstaigos. Lietuvai buvo skirti tik 5 medaliai ir 18 garbės raštų.

Gitaros klasės atsiskaitymai
Birželio 16 d. vyko gitaros klasės pradinės programos atsiskaitymai. Ugnei Zubrickaitei ir Ievai Lisauskaitei (mokytojas Aleksandr Liutvinskij) karantino metu teko mokytis nuotoliniu būdu. Tai sudėtingas, bet įveikiamas uždavinys.

 

Netradicinio meno / cirko baigiamųjieji atsiskaitymai
Netradicinio meno / cirko pagrindinės programos mokinių atsiskaitymai: žongliravimas, ekvilibras, akrobatika.
Mokytojai Violeta Šersnevienė ir Vladas Šeršniovas didžiuojasi mokiniais: Joana, Mindaugu, Lina, Rafal ir Gintaru, kurie stropiai treniravosi ir ruošėsi birželio mėnesio pagrindinės programos atsiskaitymams.
Komisijos nariai stebėjosi: „Kaip jie taip sugeba?”
..

 

 

Pradinės dailės klasės baigiamųjų darbų peržiūra
Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centre birželio 16 d. vyko dailės pradinės ir pagrindinės klasės baigiamųjų darbų pristatymas (mokytojos Svetlana Baglikova, Kristina Daniūnaitė ir Gražina Aleksandra Škikūnaitė).
Birželio pirmomis dienomis mokiniai, sugrįžę į Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centrą, stropiai dirbo ir pabaigė prieš karantiną pradėtus kūrinius ant drobės.
..

 

 

 

 

 

 


Fotografijos baigiamieji darbai
Birželio 11 d. mokytojos A. Griškonytės-Kavaliauskienės mokinės pristatė baigiamuosius fotografijos kūrinius.
Mokinių baigiamuosiuose darbuose kaimo motyvai. Akvilės Šumskytės tema „Nykstantys Petrošiūnų ir Linkuvos kaimai”, Glorijos Targonskos – „Vakar pas prosenelius”. Fotografijos atspindi laiko tėkmę, jo poveikį aplinkai ir žmonių atminčiai. Abiems ciklams tiko juodai baltas koloritas, kurio dėka labiau išryškėja detalės, pustoniai ir laikmečio trapumas.
..

..

 

Etnokultūros baigiamieji atsiskaitymai
Etininės veiklos mokytoja Aira Gurauskaitė pasidžiaugė mokinių kruopštumu ir kantrybe. Birželio 10 d. baigiamųjų darbų pristatymo metu Emilija Young-Smith eksponavo kūrinį „Ką slepia siūlai?”. Jis atliktas siuvinėjimo technika. Nuo idėjos sugalvojimo, siuvinėjimo schemos paruošimo ir galutinio darbo atlikimo praėjo ne vienas mėnuo.
Odetės Lechovičiūtės „Karpytų švenčių istorija” – tai kūrybiškai pavaizduotos lietuviškos šventės. Juodame fone ažūriniai ir smulkūs karpiniai taikliai perteikia pagrindinius šv. Velykų, Joninių, Žolinių ir šv. Kalėdų motyvus.
..
..

Festivalis ,,Mes – Vilniaus vaikai“ 

Šiais metais dėl pasaulinės pandemijos ir Lietuvoje paskelbto karantino festivalis buvo organizuojamas nuotoliniu būdu. Festivalio ,,Mes – Vilniaus vaikai“ facebook paskyroje, o taip pat ir festivalio dalyvių, įstaigų internetinėse erdvėse buvo pateikti vaikų sukurti darbai, vaizdo įrašai.
2020 m. balandžio 30 d. festivalio ,,Mes – Vilniaus vaikai“ facebook paskyroje pateikta Vilniaus vaikų ir jaunimo klubų ir moksleivių namų mokytojų dailės darbų paroda. Tai – festivalio naujiena. Vilniaus vaikų ir jaunimo klubų asociacija šiais metais sukvietė dailės veiklų mokytojus, dirbančius šiose įstaigose, dalyvauti bendroje parodoje.
2020 m. gegužės 7 d. vyko virtuali festivalio „Šokių diena”, kur nuotaikingiausius ir gražiausius šokius dovanojo šokių kolektyvai.
2020 m. gegužės 10 d. maži ir dideli atlikėjai, muzikantai virtualiu būdu visus džiugino „Muzikos ir dainų dieną”.
2020 m. gegužės 14 d. „Teatro ir netradicinių menų diena”, jos metu buvo parodyta įvairaus žanro spektakliai ir mažųjų cirko artistų numeriai.
..

 

Virtuali paroda „Cirko arenos ir artistai”
Trečias balandžio šeštadienis – Pasaulinė cirko diena.
Prieš 90 metų buvo įkurtas profesionalus lietuviškas cirkas „Aušra”. Šiai progai Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro mokiniai namuose sukūrė nuostabius piešinius.
Pateikame virtualios parodos dailės klasės mokinių piešinius ir cirko studjos mokinių piešinius. 

 

Velykų margučio konkursas
Balandžio 6 d. paskelbėme tradicinį Velykų margučio konkursą.  Šiemet mus pradžiugino įvairaus amžiaus dalyviai, kurie atsiuntė daug nuotraukų, iš Vilniaus, Klaipėdos, Panevėžio, Briuselio. Komisija be trijų pagrindinių išskyrė dar keletą papildomų nominacijų.
Skelbiame „Velykų margučio konkurso” laureatus.

 

Nuotolinis ugdymas
Vadovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos 2020 m. kovo 12 d. posėdžio protokolu Nr. 16-213/20(2.6.2.1.-CIV) bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimu Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo” perorganizuojamas ugdymo procesas.
Visų veiklų ugdymą Vilniaus kūrybos ir mokymo centre nuo 2020 m. kovo 30 d. organizuosime nuotoliniu būdu. Tai vykdoma socialinių medijų pagalba, naudojantis el. paštu, Facebook, Messenger, Viber, Skype, kompiuterinė debesija, Classroom.google.com programėlėmis pasirinktinai, pasitarus su mokinių tėvais. Mokytojai tėveliams arba vyresniems mokiniams elektroniniu būdu siunčia užduotis  1–2 kartus per savaitę. Individualius užsiėmimai ir grupiniai užsiėmimai organizuojami pagal įprastą tvarkaraštį.

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-mečio minėjimas
Kovo 6 d. Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro salėje minėjome Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 30-metį.
Šventinio minėjimo koncerte dalyvavo smuiko, pianino ir gitaros klasės mokiniai (mokytojai: Viktorija Žustautienė, Dalia Lapienienė, Aleksandr Liutvinskij).
  

..
Lietuvos jaunųjų dainininkų konkurse ,,Cantabile”

Vasario 29 d. Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro auklėtinis Karolis Kuprys (mokytoja Jūratė Sereičikienė) dalyvavo 2-ajame Lietuvos jaunųjų dainininkų konkurse ,,Cantabile”, kuris vyko Vilniaus J. Tallat-Kelpšos konservatorijoje. Akompanuojant Daliai Lapienienei skambiai ir nuotaikingai Karolis atliko lietuvių kompozitorių dainas.
Konkurse nuskambėjo net 68 jaunųjų dainininkų pasirodymai, kuriuos vertino dvi komisijos.


Apsilankymas čiuožykloje

Vasario 22 d. popietę cirko studijos vaikai praleido čiuoždami ant ledo. Fizinės treniruotės salėje mokiniams padėjo tvirtai jaustis ir Lukiškių aikštės čiuožykloje.
Mokytoja Violeta ir Vladas kartu su jaunaisiais čiuožėjais išbandė pačiūžų aštrumą.

 

Spektaklis gimtadienio proga
Vasario 12 d. Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centro 29-ojo gimtadienio proga į svečius pakvietėme „Stalo teatro” aktorius Saulę Degutytę ir Saulių Čėplą. Spektaklio „Sekretai” metu įvairūs daiktai tapo personažais, puikiai iliustruodami Lietuvos istoriją nuo Karaliaus Mindaugo, Žalgirio mūšio, iki Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės laikmečio. Turtingą mūsų istoriją aktoriai perteikė suprantamai ir mažiems, ir vyresniems vaikams.

 

 

 

„Languoti, dryžuoti, spalvoti”
Vasario 4 d. vyko parodos „Languoti, dryžuoti, spalvoti” atidarymas, jo metu Vilniaus moksleivių kūrybos ir mokymo centre mokiniai kartu su mokytojomis K. Daniūnaite, S. Baglikova ir G. A. Škikūnaite pasidžiaugė gausia paroda, išeksponuota salėje, dailės klasėje ir koridoriuje.
Atvykusius pasitinka languoti, dryžuoti personažai, peizažai ir spalvų gausa.

 

   

   

„Atmintis gyva, nes liudija”
Sausio 13 dienos rytą dalyvavome pilietinėje iniciatyvoje „Atmintis gyva, nes liudija”. Visoje Lietuvoje, languose, dešimčiai minučių buvo uždegtos vienybės ir atminties žvakutes. Šiais metais iniciatyvoje dalyvavo apie 1400 institucijų.

Piešinių konkurso ,,Rudens spalvos” diplomai 
Sausio pradžioje mus pasiekė džiugi žinia iš Rumunijos, Lipovo miesto. Sveikiname dailės mokytojos Kristinos Daniūnaitės mokines Emiliją Daukšaitę-Rakauskaitę ir Moniką Pacyną, gavusias XVI tarptautinio kūrybinio darbų konkurso ,,Rudens spalvos” diplomus!
Šiame konkurse dalyvavo beveik 500 mokyklų, gimnazijų ir kūrybinių centrų iš 21 šalies.